Sí, és clar. Davant de qualsevol incompliment de contracte, qui es considera perjudicat por exigir a l’altra part contractual el compliment de les seves obligacions o la desvinculació del vincle contractual, i, en tots dos casos, demanar alhora una indemnització pels danys i perjudicis.
Si es pot determinar la quantitat de la indemnització, i aquesta és inferior a 6.000 €, se seguiran els tràmits del judici verbal, que és un procediment relativament senzill, en què les dues parts faran les seves al·legacions per escrit i seran citades directament a judici.
Si l’import de la indemnització és superior a 6.000 € o no se’n pot determinar la quantia, s’haurà de celebrar una audiència prèvia per determinar els fets que es discuteixen i les proves que volen fer valer les parts per defensar els seus interessos, i s’assenyalarà judici ordinari, que se celebrarà un altre dia.
Sí, és clar. Entre els arguments que es poden fer valer per oposar-se a la demanda d’una part contractual, hi ha precisament l’al·legació que és aquesta qui ha incomplert la seva part del contracte o l’ha complert de forma defectuosa, motiu pel qual t’oposes al compliment de les teves obligacions contractuals.
Sí. Un cop rebuda una demanda per incompliment contractual, hi ha la possibilitat d’acumular en el mateix procediment la teva reclamació de danys i perjudicis contra l’altra part sense que calgui iniciar un altre procediment judicial.
A Catalunya, en cas que no es prevegi expressament una altra cosa, disposes d’un termini de 10 anys per interposar una reclamació judicial per incompliment contractual. Ara bé, tot el temps que transcorri fins que es faci efectiva la teva reclamació es prendrà en consideració per valorar si tens dret o no que sigui satisfeta.